Waarom meer ontspannen zo belangrijk voor je is…

Waarom meer ontspannen zo belangrijk voor je is…

Wist je dat maar liefst half Nederland lichamelijke klachten heeft door stress? En maar liefst één op de zeven werknemers een burn out heeft? Oftewel tijd voor verandering van levensstijl dus. Minder rennen en meer ontspannen. Want ja, altijd maar druk-druk-druk, daar wordt natuurlijk geen mens blij van. Maar waarom is ontspannen nu eigenlijk zo belangrijk en wat zijn daar precies de voordelen van? En vooral: hoe doe je dat met een superdruk leven want ja, meestal hebben we daar helemaal geen tijd voor. Vandaag leggen we het aan je uit.

De effecten op je lichaam

We weten natuurlijk allemaal wel dat stress niet goed voor ons is. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk in je lichaam? Onderzoek van de Radboud Universiteit toonde aan dat stress je sympathische zenuwstelsel activeert en zo de flight-fight-freeze response triggert.

Dit stimuleert de productie van cytokines die op hun beurt allerlei ontstekingen in je lichaam veroorzaken en zo zorgen voor een zwakker immuunsysteem. Op langere termijn brengt dit hogere risico’s met zich mee voor je gezondheid.

Heb je lang stress, dan kan dit een patroon worden waardoor het lastiger is om weer in je ontspannen flow te komen. Ten slotte blijkt uit het onderzoek ook dat bijvoorbeeld yoga en meditatie een goede manier zijn om dit patroon te doorbreken (bewezen ook!).

Even iets minder serieus: ontspannen is fijn!

Dat klinkt allemaal wel erg serieus natuurlijk. Maar het is natuurlijk wel even belangrijk om te weten. Veel belangrijker nog is dat ontspannen gewoon superleuk is! Je wordt er blij van, krijgt er meer energie door en blijft beter in balans. Het is ook heerlijk om jezelf even te verwennen met iets leuks: een ontspannen avondje sauna, picknicken bij zonsondergang, een weekendje weg hotel of b&b of een mini wellness met kaarsen in je eigen bad. Gewoon omdat het kan.

Je bent productiever

We bikkelen de hele dag door omdat we denken dat we dan bergen verzetten. Maar dat is dus niet zo. Na verloop van tijd verslapt je aandacht en is je concentratie weg. Onderzoek heeft ook aangetoond dat iemand die af en toe een pauze neemt veel productiever is. Dus schijnt de zon? Lekker even een half uur naar buiten voor een wandeling of terrasje tussendoor.

Je bent creatiever

Neem je af en toe even rust dan zie je meer kansen en mogelijkheden dan iemand die altijd maar in de hoogste versnelling zit. Teveel doen, stompt af. Doe je af en toe niks dan stroomt je creativiteit meer, je bent positiever en kunt alle drukte veel beter aan.

Je slaapt beter

Je kent het misschien wel: in drukke periodes blijf je ook in de avond onrustig en blijft het maar malen in je hoofd. Dat komt omdat je niet ontspannen bent. En dan lig je ’s-avonds vaak uren te draaien in je bed inclusief onrustige slaap. Kortom stress heeft ook een negatieve uitwerking op je nachtrust. En die had je nu net zo hard nodig…

Laat ’s-avonds alle beeldschermen even voor wat ze zijn en geniet van een goed glas wijn, wat relaxte muziek bij een sfeervol haardvuur even van elkaar!

Hoe doe je het?

Hoe je het doet? Nou simpel: gewoon door het te doen. Laat die leugen dat je altijd maar dingen moet doen, gewoon even los en begin met het inplannen van een dagelijks verwenmomentje. Een lekker ontbijtje op bed, even een half uur in een relaxstoel met je favoriete muziek (nee, geen hardrock) of een wandeling door de natuur. En geniet er dan ook van!

Gun je jezelf meer tijd? Dan is het natuurlijk heerlijk om een weekendje weg in te plannen. Zorg er dan wel voor dat je een hotel, camping of bed & breakfast boekt waar je ook echt even kunt ontspannen en genieten van elkaar.

Wil je graag andere blogs lezen over hoe je meer kunt genieten? Je vindt ze hier: