Tips voor een leukere liefdesrelatie? Dit is waarom ze niet werken!

Er zijn heel veel lijstjes te vinden met soms wel tientallen tips om je liefdesrelatie te verbeteren. Of om je relatie nieuw leven in te blazen. Maar waarom hebben we toch steeds dit soort lijstjes nodig? Zou liefde niet vanzelf moeten gaan? In dit artikel vertel ik je waarom dit niet zo werkt, maar natuurlijk ook wat je dan wel kunt doen om de spanning in je relatie te houden.

Echte liefde is niet te koop, maar dat wist je al. Je kunt liefde ook niet afdwingen. En zo plotseling als het komt, kan liefde ook weer net zo snel verdwijnen. Verliefd worden gaat vanzelf. De natuur heeft dat goed voor ons geregeld. Maar er komt ook dat welbekende moment waarop de verliefdheid begint te verdwijnen. Een relatie gaat dan over in 'houden van'. En dan wordt het een stuk moeilijker.

Vanaf dit moment gaat het allemaal niet meer vanzelf. Je moet er voor werken. Waarom vinden we dat zo moeilijk?


Terug naar het begin

De manier waarop jij met jouw relatie omgaat is volgens de hechtingstheorie van John Bowlby al in je babytijd gelegd. De hechting met je ouders en de aandacht die je als kind kreeg spelen hierbij een grote rol. Een baby huilt om aandacht te krijgen. Nu we volwassen zijn doen we dat anders, maar ook nu willen we uiteindelijk aandacht. En als je vent liever met zijn vrienden naar de kroeg gaat dan een avond met jou op de bank naar een romantische film kijkt, dan krijg jij geen aandacht. Wanneer dat een keer gebeurt is er natuurlijk niet meteen sprake van een relatiecrisis. Maar wanneer je dingen niet uitspreekt naar elkaar is de kans groot dat het opstapelt.

Wees lief voor elkaar

Wanneer je nog verliefd bent is dit niet zo moeilijk. Je wilt niets liever dan elkaar zien, vasthouden, knuffelen, samen zijn en elkaar ontdekken. Maar zodra die fase voorbij is, is je partner toch al snel degene tegen wie je begint aan te schoppen. Er komen irritaties in je relatie.

De grootste ergernissen van vrouwen over hun mannen?

 • Onvolwassen gedrag
 • Snurken!
 • Denkt alleen aan zichzelf
 • Hekel aan "gezellig" samen winkelen
 • Doet niets in het huishouden
 • Toiletbril omhoog laten staan
 • Niet aan simpele huisregels houden (schoenen uit!)
 • Geen interesse tonen
 • Verkeerde (lees nutteloze) cadeaus geven
 • Veel te veel tv kijken

bron: Viva.nl

Als je dat lijstje bekijkt herken je er vast een aantal. En dat is ook niet erg, want niemand is perfect en jullie relatie dus ook niet. Maar de hele dag op elkaar lopen te katten gaat de stemming ook niet verbeteren. Wij mensen reageren beter op positieve aandacht. Iemand voortdurend vertellen dat iets niet goed is? Daar word je niet vrolijk van. Probeer het om te draaien…

Geef elkaar complimenten

Vrijwel iedereen vindt het fijn om een compliment te krijgen. Maar waarom geven we die dan zo weinig? Veel mensen worden er helemaal zenuwachtig van. Een complimentje krijgen zijn we vaak helemaal niet gewend. Terwijl het zo'n kleine moeite is om ze te geven. "Wat zie je er mooi uit vandaag schat". Misschien een beetje cliché, maar een welgemeend compliment doet wonderen.

Waarom dat complimentje zo fijn is?

Volgens het boek van Gary Chapman zijn er 5 talen van de liefde namelijk:

 • Positieve Woorden. Als jij deze spreekt word je helemaal happy van complimentjes.
 • Tijd en aandacht. Als je deze taal spreekt is tijd samen doorbrengen en echt aandacht voor elkaar hebben voor jou het belangrijkste in je relatie.
 • Cadeautjes geven en krijgen. Jij wordt blij van een partner die attent is. Die je verrast met een leuk cadeautje. Ik hoorde ooit dat iemands schoonvader zijn vrouw op hun trouwdag een nieuwe elektrische tandenborstel gaf. Dat is misschien niet helemaal waar jij happy van wordt ;-)
 • Hulpvaardigheid. Als dit jouw liefdestaal is word je blij van een partner die je helpt. Even de vaatwasser uitruimen, de container aan de weg zetten, stofzuigen en de was opvouwen. Beter wordt het niet!
 • Lichamelijke aanraking. Dat hoeft niet alleen seks te zijn. Juist die arm om je heen, hand vasthouden tijdens het wandelen, lekker knuffelen of tegen elkaar aan zitten op de bank. Dat is waar jij helemaal gelukkig van wordt in jouw relatie.

 

Bron: Gary Chapman - de 5 talen van de liefde (boek)

Weet je niet zo goed welke liefdestaal jij spreekt? Doe dan hier de test.


De taalbarrière in jullie relatie

Een complimentje krijgen zal dus niet bij iedereen hetzelfde effect hebben. En dat is dan ook meteen de reden dat deze tip misschien niet voor iedereen even goed werkt. Of überhaupt waarom een lijstje met tips voor je relatie niet werken.

Misschien spreekt je partner jouw taal van de liefde helemaal niet? Weten jullie wel van elkaar welke taal jullie spreken? Als jij niet van spaghetti houdt, kan je partner dit nog zo lekker klaarmaken. Maar het gaat niet werken. Met liefde is het natuurlijk niet anders. Als jullie elkaar niet begrijpen en de "verkeerde" dingen blijven doen is een crisis in de relatie onafwendbaar.


Praat met elkaar

Als jouw partner niet weet wat er in je hoofd omgaat, kan hij of zei er ook geen rekening mee houden. Als jullie van elkaar niet eens weten welke taal van de liefde je spreekt, hoe kun je dan de juiste dingen doen om je relatie spannend te houden? Je moet met elkaar praten om hierachter te komen. Vragen stellen om elkaar te ontdekken.

Vergeet ook niet te luisteren. Natuurlijk hoor je wel wat je partner zegt. Maar begrijp je het ook? Dringt het tot je door en kun je iets veranderen aan de problemen die je partner jou vertelt? Ben je aanwezig in het gesprek, of zit je in je hoofd alweer heel ergens anders? Als iemand niet 'echt' naar je luistert dan merk je dat meteen. Antwoorden zijn vaak kortaf, de lichaamstaal zoals even knikken ontbreekt. Je partner vraagt niet door.

Als jouw liefdestaal tijd en aandacht is zal dit voor jou echt een probleem zijn. Een goede relatie is voor jou samen dingen doen. Tijd doorbrengen met elkaar zonder afleiding of andere mensen om je heen. Als dat er niet in zit dooft de vlam langzaam uit. Het zijn de kleine dingetjes die het doen. Een complimentje krijgen is leuk, maar voor jou is praten veel belangrijker dan je partner misschien denkt.

Verplaats je in de ander

'Hoe zou jij het vinden als... '

Een fantastische vraag om je relatie te verbeteren. Mits je die ook regelmatig stelt. Weten wat de ander denkt kan je keuzes beïnvloeden.  Je gaat meer rekening houden met elkaar. Een relatie kost tijd en moeite om te onderhouden. Het gaat niet zo vanzelf als verliefd worden. En wij mensen zijn van nature behoorlijk luie wezens. Er is een grote groep mensen die investeert in de liefde. Met resultaat! Ze blijven lang bij elkaar en zijn gelukkig. De groep die dit moeilijk vindt of niet doet hopt van relatie naar relatie. Telkens weer hopen dat het nu wel gaat lukken.

Het liefdesspel

Kom je met je geliefde overnachten in het Gelukshuis? Dan hebben we een liefdesspel voor je klaarstaan. Want wat is er nu leuker dan elkaar te ontdekken met behulp van leuke spelletjes en opdrachten? Geen geforceerd gedoe, maar samen onder het genut van een fles bubbels en alle andere luxe even heerlijk tot elkaar komen. Je relatie verdiepen is een kwestie van investeren. Maar je moet natuurlijk wel de juiste investering doen. Samen ontdekken waarin jullie moeten investeren zorgt ervoor dat jullie elkaar begrijpen. Van elkaar weten wat belangrijk is en zo zorgen dat je relatie leuk én spannend blijft.

Hoe dat liefdesspel precies gaat? Dat moet je zelf komen ontdekken! We kunnen wel verklappen dat er bubbels, veren, badeendjes en stiften bij gebruikt worden. Op een leuke en speelse manier ga je elkaar ontdekken. Verbinding maken met elkaar in een luxe romantische setting. Dat is waar het Gelukshuis voor staat.

Wil je dit zelf komen ervaren met je partner? Bekijk dan snel waar jullie terecht kunnen voor luxe romantische overnachtingen.