Irritaties in je relatie? Dit zijn ze en zo kom je daar vanaf!

Als je elkaar net hebt leren kennen bestaan er nog geen irritaties en is alles geweldig aan je nieuwe partner. Maar helaas verandert dit en blijkt je perfecte partner toch niet zo geweldig te zijn als je dacht. We kennen allemaal het gevoel dat je hem het liefst achter het behang zou willen plakken of hem even naar dat onbewoonde eiland zou willen sturen voor minimaal 4 weken.

In dit artikel vertellen we jou wat de grootste irritaties in relaties zijn. Je zult zien dat je niet de enige bent met ergernissen en irritaties in je relatie. Het is een cliché, maar het hoort er echt bij.

Ga eens gezellig samen op de bank zitten met onderstaand overzicht. Wrijf hem eens subtiel, maar fijntjes onder zijn neus hoe vrouwen denken en lach er daarna samen smakelijk om. Humor is namelijk een van de beste manieren om irritaties weg te nemen en je relatie spannend te houden.


Wat zijn de grootste irritaties in relaties?

Op het eerste gezicht kunnen lijken onderstaande irritaties en ergernissen kleinigheden die niet zoveel voorstellen. Want bij de echte problemen denk je vaak aan hele andere zaken zoals vreemdgaan en heftige ruzies waarbij je elkaar nog net niet de kop in slaat. Niets is echter minder waar, de kleine ergernissen die je ten opzichte van elkaar hebt hakken er flink in. ‘Ergernissen over elkaar’ is nummer één op de lijst van oorzaken van relatieproblemen, blijkt uit onderzoek door Korrelatie onder vijfhonderd Nederlanders met een relatie. Ruim vier van de tien ondervraagden noemt ze als grootste struikelblok in hun relatie, nog vóór ‘niet goed met elkaar kunnen praten’, ‘botsende karakters’ en ‘ontrouw’. Ook leveren ergernis en irritaties volgens het onderzoek de meeste relatiestress op.

Er kunnen veel verschillende irritaties in je relatie ontstaan. Maar de volgende irritaties drijven ons vrouwen tot waanzin!


De meest voorkomende irritaties in relatie zijn:

 • De wc-bril omhoog laten staan, die jij vervolgens midden in de nacht weer naar beneden kunt doen.
 • Het dopje van de tandpasta slingert overal, behalve daar waar het hoort, namelijk op de tube.
 • Het laten slingeren van sokken, boxers en kleding.
 • Een echte klassieker, het niet willen praten of luisteren. De lieverd heeft meer aandacht voor zijn mobiel dan voor jou.
 • Bemoeizuchtig gedrag en de baas spelen, jouw dag in willen vullen volgens zijn planning en schema. Waarbij de avond met de boys in de kroeg voorrang krijgt op een avond met jou.
 • Flirten met andere vrouwen op het terras of in de kroeg, en dat waar je naast staat!
 • Winden laten, need I say more?
 • Voortduren met zijn telefoon bezig zijn, maar wanneer jij appt krijg je geen reactie.

Deze irritaties in je relatie, hoe vervelend ook, horen er nu eenmaal bij. In het begin kun je je niet voorstellen dat er ooit een moment komt waarop je relatie niet meer zo geweldig is. Doordat je zo verliefd bent zie je alle negatieve punten door de vingers. Je gaat ervan uit dat jullie zonder al te veel moeite elke storm zullen doorstaan. De realiteit heb je inmiddels ontdekt, de liefde bekoelt en er is werk aan de winkel om je relatie, ondanks de irritatie, een boost te geven.

Hoe los je irritaties in je relatie op?

Oké, je ergert je aan je man en begint je steeds meer te irriteren. Maar hoe los je dit op zodat het niet het einde van je relatie gaat worden? Doordat irritaties steeds heftiger reacties veroorzaken binnen je relatie is het goed deze zo snel mogelijk aan te pakken. Laat het niet uit de hand lopen! Als je geen signaal afgeeft richting je partner wordt het probleem steeds groter en vreet jij jezelf op met stress als gevolg. Het ettert als het ware in je binnenste en die zweer barst een keer open met een knallende ruzie tot gevolg.

Als je zaken gaat vermijden die je zo irriteren dan geeft dat wrok. Je wordt daar zelf ook geen leuker mens van en je bent niet meer de vrouw waar je partner verliefd op werd. Het mag duidelijk zijn dat dit je relatie absoluut geen goed doet.


Irritaties aanpakken? Zo doe je dat...

Zoals je hebt kunnen lezen loopt bijna elke relatie schade op, dat is onvermijdelijk. Zodra je de signalen herkent en de irritaties te groot worden is het belangrijk om hier aandacht aan te schenken. Maar hoe doe je dat?

 • Accepteer dat irritaties in de relatie er bij horen. Makkelijk gezegd dan gedaan, I know.
 • Kijk in de spiegel, ligt het wel alleen aan hem? Het ligt voor de hand dat je wilt dat hij verandert. Maar als je ook kritisch naar jezelf kijkt wordt het interessant en kun je samen aan de irritatiepunten werken.
 • Benoem wat je nodig hebt in je relatie. Zeg niet "ik wil dat ..." maar benader het eens van de andere kant. Hiermee geef je hem ook ruimte zijn invulling aan de problemen te geven.
 • Richt niet continue alle irritatie op je partner en leg niet alle schuld bij hem, daar wordt het probleem alleen maar groter van.
 • Word het eens over het probleem en maak het bespreekbaar. Het oplossen van jullie problemen moet van twee kanten komen. Als dit niet het geval is dan moet je je afvragen of dit is wat je wilt en of je hier nog langer tijd en aandacht aan wilt besteden.

Ergeren onze partners zich net zo aan ons vrouwen?

Ook mannen ergeren zich aan ons als vrouw, al kunnen wij ons dat bijna niet indenken! Mannen irriteren zich vaak aan het karakter en de houding van hun partner. Uit onderzoek blijkt dat onze man zich ergert aan deze irritaties in de relatie:

 • Kletsen en babbelen, mannen ergeren zich dood als ze een half uur moeten luisteren naar een verhaal wat in 5 minuten verteld had kunnen worden. Ook alleen over jezelf praten is geen aanrader.
 • Opruimwoede, niets terug kunnen vinden omdat "zij" alles heeft opgeruimd op onlogische plekjes gaat irriteren.
 • Commentaar geven op de manier van autorijden en over de snelheid. Verdiep je een beetje in de autowereld en de mooie dure bolides die er zijn of worden verwacht. Hiermee scoor je punten!
 • Claimgedrag en behoeftigheid, hem de hele dag door appen of bellen. Alles willen delen en bespreken. Pas hier echt mee op als je hem wilt niet kwijt wilt. Bespreek de niet relevante zaken met je vriendinnen, die luisteren wel en geven ook betere antwoorden waar je wél iets aan hebt.
 • Bemoeizuchtig bedrag, behoeft geen uitleg toch?
 • Niets zo vervelend als een vrouw die haar man probeert te veranderen. Mannen willen namelijk niet geforceerd worden.
 • Grappen maken ten koste van hem in het bijzijn van zijn vrienden, dit valt niet goed!


Veel langer kan deze lijst niet worden als je het mij vraagt. Dus dat doen we dan ook maar niet. Zoals je ziet zijn ergernissen en irritaties aan de orde van de dag. Relatieproblemen beginnen vaak met kleine dingen. Is de liefde niet sterk genoeg? Dan krijgt irritatie de overhand.


Liefde komt vanzelf, een relatie moet je voor werken...

Liefde lijkt zo vanzelfsprekend, maar je zult er toch echt voor moeten werken. Tijd investeren in elkaar is zóóó belangrijk. Half slapend naast elkaar op de bank hangen en een beetje tv kijken telt niet als tijd investeren in elkaar! Plan daarom een date night voor jou en je partner. Maak echt tijd voor elkaar vrij en praat met elkaar.

En waar kun je dat beter doen dan in een heerlijk luxe 5 sterren Bed and Breakfast met:

 • Een fles bubbels
 • Eigen spa met bubbelbad
 • Privé sauna
 • Kingsize bed
 • Uniek Liefdesspel

Wil jij - net als meer dan 1950 andere stellen - in alle luxe komen ontspannen en jullie liefde nog verder versterken? Boek dan snel een romantische overnachting in 1 van onze luxe B&B's in Nederland.