Bestaat de ware liefde

Of de ware liefde bestaat? Hoe je tegen de liefde aankijkt is voor iedere vrouw verschillend. Wat wel voor iedere vrouw geldt, is dat dit beeld al vanaf jongs af aan gevormd wordt. Ook komt iedere vrouw op een bepaald punt in haar leven wanneer ze deze vraag aan zichzelf stelt: “Zal ik ooit ware liefde vinden?” Bij sommige vrouwen kan dit ook al op jonge leeftijd gebeuren. Anderen komen er pas achter wanneer zij bijna al het andere in hun leven al bereikt hebben. 

Dat is ook niet gek. Je hebt een eigen huisje, een goede baan in een werkveld waar je bewust voor gekozen hebt, goede vrienden en je zit lekker in je vel. Maar waar al je vrienden ineens gaan trouwen of hun eerste kind krijgen, spenderen jij en je partner nog steeds de vrijdagavond op de bank met een film en een zak chips. Het is niet dat je niet gelukkig bent, maar ergens mist er iets… 

Dus wat is ware liefde dan? Hoe herken je of je de ware al gevonden hebt? Hoe groot is de kans dat je de ware vindt en hoe zit het met de passie? Dat ontdek je in dit artikel!

Alles wat liefde is

Zoals al eerder benoemd is, vorm je al vanaf een jonge leeftijd een beeld over hoe ware liefde er uit ziet. Dit komt, omdat je ouders het eerste voorbeeld hiervan moeten geven. Dit gebeurt op twee manieren. Als eerste is er het voorbeeld van de relatie die zij met elkaar hebben. Wanneer zij een gezonde, liefdevolle band met elkaar hadden en hebben, kreeg jij als kind een positief beeld van hoe ware liefde eruit ziet. 

Maakten je ouders constant ruzie tijdens je jeugd, dan wordt dit al een stuk moeilijker. Het gevolg van een negatieve kijk op de liefde is meestal dat je je liever op andere dingen focust. Wees eerlijk, als je je constant in het midden van een ruzie zou willen bevinden, zou je wel naar een politiek debat gaan kijken.

Hoe jij als kind werd behandeld heeft invloed op hoe jij liefde ervaart en geeft

Een andere bepalende factor in hoe je naar liefde kijkt is hoe je ouders jou behandelden toen je kind was. De manier van omgang met je ouders geeft je namelijk een beeld van hoe jij vindt dat je in een relatie behandelt verdient te worden. Als je je dus afvraagt waarom het lang duurt voor je iemand vindt die echt bij je past, is de kans groot dat je (een van je) ouders de schuld mag geven.

Je krijgt het dus voor een groot deel van huis uit mee. Maar naast je ouders hebben jouw eigen omstandigheden ook invloed op wat ware liefde voor je betekent. Een hogere opleiding of beter betaalde baan leidt bijvoorbeeld sneller tot hogere standaarden en een meer diepgaande en kritische beoordeling van iemands persoonlijkheid tijdens de zoektocht naar een potentiële partner. Je bent een hoger niveau gewend door de mensen waar je je al sinds je studententijd mee omringt. Waar vrouwen in deze situatie een gelijke of een uitdaging zoeken, zijn mannen toch meestal op zoek naar de makkelijke weg. Het gevolg hiervan? Zij voldoen niet aan jouw standaarden en jij bent te hoog gegrepen voor hen.

Ow jee, bestaat ware liefde dan niet?

Dit klinkt redelijk hopeloos of niet? Toch is die “hoop” er wel. Ware liefde is een heel subjectief concept en komt in vele vormen voor. Het is alleen niet zo dat relaties zoals die je met familie en vrienden hebt minderwaardig is aan een romantische relatie. Beide kunnen onvoorwaardelijk zijn. Het verschil is wel dat je elkaar in een romantische relatie op een veel persoonlijker niveau hoort te kennen. Ware liefde is in die zin wel voor iedereen hetzelfde. Je partner is iemand die je tot op zekere hoogte precies kunt inschatten en kunt begrijpen. Iemand die dit andersom ook bij jou kan. Het gaat hier vooral om een wederzijdse connectie.

Ware liefde? Je hebt het vaak niet eens door

Wanneer je voor jezelf weet wat een gezonde liefdesrelatie inhoudt, ga je vaak zelf op zoek naar de ware. Aan de ene kant is dit goed, aangezien je door niets doen ook niemand vindt, maar ga niet overdrijven. Er is namelijk geen bewezen manier om de perfecte partner te vinden, noch een manier om te weten of je huidige partner de ware is. Hier kom je pas echt achter wanneer het te laat is en je zelf ook al voor de ander gevallen bent. Het hoeft niet per se zo te zijn dat je na jaren nog zo hopeloos verliefd op iemand bent als je tijdens de eerste maanden was. Je zult je op willekeurige momenten realiseren: “Wauw. Wat heb ik toch een geluk gehad om jou te ontmoeten.”

Ware liefde zit hem vaak namelijk in de kleine dingen die je pas ontdekt naarmate dat je langer met iemand omgaat. Neem bijvoorbeeld de enigszins kinderachtige manier waarop je partner je laat lachen. Of denk aan welke nietszeggende details iemand van je onthoudt en wat deze daarmee doet. Hoe snel iemand doorheeft dat je een lange dag hebt gehad en zorgt dat je kunt relaxen. De lijst van kleine dingen waarin je ware liefde herkent is eindeloos, maar blijft iets wat je achteraf pas doorhebt.

Dit is ook zo met kleine dingen die alarmbellen horen te doen rinkelen in een relatie. Deze zijn meestal wat sneller te herkennen en wanneer je ze herkent is de meest verstandige optie om harteloos te zijn. Ook bij karaktertrekken of gewoontes die je eerst niet adresseert, omdat je niet al te pietluttig wil zijn. Deze eigenschappen worden maar al te vaak de reden waarom een relatie eindigt. In ieder geval wanneer je partner niet respecteert dat je er last van hebt. Je hebt met een volwassene te maken waarvan de hersenen volledig ontwikkeld zijn. Niet met een basisschool leerling die nog in “meisjes plagen, kusjes vragen” gelooft.

Irritaties? Dit zijn de meest voorkomende irritaties in relaties én hoe je ze oplost...

Statistiek zegt niets zinnigs over ware liefde

Hoeveel procent van de bevolking daadwerkelijk de ware vindt, is moeilijk vast te stellen. Natuurlijk kun je het scheidingspercentage hiervoor gebruiken. Dit is echter op zichzelf nogal onbetrouwbaar, gezien mensen nog steeds ongelukkig kunnen zijn in een huwelijk dat niet stuk loopt. Bovendien zijn er ook mensen die de ware hebben gevonden, maar nooit getrouwd zijn. Het percentage waar je naar zoekt is dus hoeveel mensen gelukkig zijn in hun relatie. Volgens het Centraal bureau voor statistiek is dit zo’n 88%. Hierbij is het wel van belang dat je onthoudt dat dit maar een kansberekening is. Je weet niet tot welke groep je behoort, laat staan of je er ook echt in belandt. Statistieken zeggen wat dat betreft echt meer over anderen dan over jou.

Wat wel veel zegt over of jij ware liefde vindt, al gevonden hebt of nog gaat vinden is inzet. Hierbij zijn de volgende factoren van toepassing: Als eerste is het van belang of je ook echt een partner wil. Is dit zo? Dan kun je doormiddel van het leggen van sociale contacten op zoek gaan of bepalen of je jouw huidige relatie wil voortzetten. Een advies dat regelmatig gegeven wordt voor het onderhouden van een succesvolle relatie met iemand is dat je geen verwachtingen moet hebben. Maar na een tijdje is dit wel redelijk om verwachtingen te hebben. Bovendien mag dit advies je niet belemmeren om goed behandeld te willen worden door je partner. Daarom is het ook goed om te weten wat je wil.

Als laatste moet je jezelf de vraag stellen waarom je de ware wil vinden

Wil je iemand vinden die je minder alleen laat voelen? Of ben je daadwerkelijk op zoek naar iemand die jouw interesses deelt, waarmee je herinneringen kunt maken en die je gelukkig wil maken? Wanneer de tweede optie voor jouw geldt, kun je met een doel op zoek gaan naar iemand die hetzelfde wil. Dit soort relaties houden namelijk langer stand dan wanneer je bij iemand blijft, puur omdat diegene ook bij jouw blijft. Wat doe je dan de hele dag ook? Een beetje tegen elkaar aan zitten praten zonder interesse te hebben in wat de ander zegt. Dat moet je niet willen! Dit alles is dan geen percentage, maar het verhoogt in ieder geval jouw eigen kans om de ware te vinden.

Bekijk ook onze 11 romantische tips voor een spannende avond

Doe iets met passie of helemaal niet

Omdat ware liefde vooral een wederzijdse connectie is, is wederzijdse inzet een factor in een relatie waarin je niet alleen van elkaar houdt, maar ook passie voor elkaar voelt. Wanneer je niet van iemand houdt, is de keuze om je partner te verlaten al snel gemaakt. Je kunt dan ook niet veel meer doen om dat gevoel terug te krijgen. Passie in een relatie terugvinden is in die zin een stuk gemakkelijker. Ieder stel gaat namelijk wel eens door een sleur heen. Dit is zeker geen teken om alvast tissues te gaan kopen. Soms denk je van wel, omdat het nog best moeilijk kan zijn om verliefd zijn en 'houden van' van elkaar te onderscheiden. Probeer daarom eerst de passie terug te vinden. Ook dit is voor veel mensen verschillend.


Om passie in je relatie terug te vinden, moet je eerst voor jezelf vaststellen wat dit ook alweer was.


Waar kreeg je nou ook alweer vlinders van wanneer je partner het deed of zei? Welke plannen kon je in het begin van de relatie altijd naar uitkijken? Wat was altijd de beste manier om intimiteit te initiëren? Het is ook verstandig om dit aan je partner te vragen en bereid te zijn dit weer voor elkaar te gaan doen. Communicatie is de sleutel tot een gezonde en passionele relatie, maar begrip is waar je de deur daadwerkelijk mee opent.

Ontdek hier waarom de meeste tips voor een betere liefdesrelatie niet werken!

Dus hou je van je partner, maar vraag je je af of dit de ware is? Of weet je dat je partner de ware is, maar wil je ook weer echt voelen dat dat zo is? Probeer dan één van de volgende dingen: 

  1. Ga weer daten. Dit hoeft niet heel veel moeite te kosten. Samen naar de film of een keer uit eten gaan is al een prima begin. 
  2. Of ga een weekendje of een weekje weg met zijn tweeën. Vooral wanneer jij en je partner ergens heen gaan waar jullie altijd al heen wilden gaan is dit een perfecte manier om weer tot elkaar te komen. Maak er jullie eigen avontuur van! Ook kun je iets nieuws in de slaapkamer proberen. Kortom, er zijn zat opties om die vonk weer te laten ontsteken.

Samen jullie relatie versterken in een heerlijke luxe setting? Met bubbels, je eigen jacuzzi en sauna én een uniek liefdesspel? Boek dan snel een overnachting in onze luxe en romantische 5 sterren bed & breakfast

Begrijp elkaars liefdestaal

Wat aan de andere kant goed helpt bij het behouden van passie in relaties is het begrijpen van elkaars liefdestaal. Er zijn in principe vijf liefdestalen die elk laten zien hoe jij liefde uitdraagt en hoe je het graag ontvangt. Wanneer je aandacht wil trekken van je partner of wil weten hoe je deze gelukkig maakt, is het van belang dat je weet wat de meest effectieve manier is. 

De 5 talen van de liefde zijn:

  • aanraking
  • quality time
  • cadeaus geven en ontvangen
  • elkaar helpen 
  • verbale bevestiging


Om er achter te komen welke liefdestaal of -talen jij en je partner spreken, kunnen jullie dit testen. Je kunt namelijk meerdere liefdestalen spreken. Uit psychologisch onderzoek is daarnaast gebleken dat de liefdestaal of -talen die je spreekt ook vanuit je jeugd stammen. Veel mensen die tijdens hun jeugd gebrek hadden aan één of meer van deze talen, spreken ze op latere leeftijd vloeiend.

Aanraking

Fysieke aanraking is de liefdestaal van mensen die bijvoorbeeld graag met hun partner knuffelen of rustig worden wanneer hun partner hun hand vasthoudt. Deze mensen hoef je niet veel tegen te zeggen als je iets van ze wil. Vaak is een aai over hun wang en een bepaalde blik naar ze werpen al genoeg. Spreekt jouw partner deze liefdestaal, dan kun je beginnen met elkaar iedere avond wanneer jullie thuiskomen van werk een kus te geven. Dit kan ook wanneer jullie gaan slapen of wakker worden. Is de fysieke intimiteit helemaal ver te zoeken? Dan kan ook een massage heel goed helpen. Zelfs op luie momenten vindt een partner die deze liefdestaal vindt het heerlijk wanneer je met je vingers door hun haren geen gaat.

Quality time

Mensen die quality time belangrijk vinden, hebben tijdens de lockdown geluk gehad. Zij houden ervan om samen te zijn met hun partner, wat zij ook doen. Wanneer je passie zoekt van iemand die deze liefdestaal spreekt, gaat er vaak een diepgaand gesprek aan vooraf. Een waar niemand anders bij is en wat eigenlijk wel over van alles zou kunnen gaan. Een partner die deze liefdestaal spreekt zal de meeste passie voelen wanneer jullie op dates gaan. Interesse tonen in de hobby’s van je partner en er actief aan meedoen is ook een goede optie.

Cadeaus geven en ontvangen

Partners die van cadeaus krijgen houden worden vaak als materialistisch gezien, maar mensen vergeten vaak dat dit soort partners ook van cadeaus geven houden. Wanneer je een cadeau krijgt van een partner als deze, is het erg belangrijk dat je laat merken dat je er dankbaar voor bent. Vooral wanneer je het een prachtcadeau vindt. Daarnaast hoef je je partner niet eens een heel duur cadeau te geven wanneer deze hiervan houdt. Als vrouw zou je bij wijze van spreken al blij zijn dat je een bloem krijgt die je partner voor je geplukt heeft. Een man kun je wat dat betreft erg blij maken met een gepersonaliseerd cadeautje dat je hem zonder enige reden geeft.

Elkaar helpen

Iemand die een druk leven of een veeleisende baan heeft, is meestal iemand die de liefdestaal van elkaar helpen spreekt. Zij willen graag iedereen blij maken door ze te helpen en dit is ook hoe ze laten zien dat ze van je houden. Jammer genoeg gaat dit soms ten koste van hun eigen energieniveau. Een partner als deze maak je gelukkig met dingen als een warme maaltijd na een lange dag of door “Geen zorgen, ik doe dat wel voor je, ga jij maar lekker relaxen,” tegen ze te zeggen. Samen een aantal klusjes in en om het huis doen die eigenlijk voor je partner bestemd waren levert sowieso een beloning op.

Verbale bevestiging

Iemand die de liefdestaal van verbale bevestiging spreekt, zal je vaak zeggen hoe aantrekkelijk hij of zij je vindt. Dit zijn de meest communicatieve partners die je kunt tegenkomen en houden, net als mensen die van quality time houden, van lange een-op-een gesprekken. Krijg je geen complimentjes meer van een partner als deze? Probeer het dan zelf eens bij hen! Zeggen dat je van ze houdt, en dat je waardeert wat ze allemaal voor je doen is iets dat ervoor zorgt dat mensen die deze liefdestaal spreken zich minder onzeker voelen. Bemoedig ze daarnaast wanneer ze een nieuwe hobby vinden of solliciteren voor een nieuwe baan. Ook luisteren naar wat zij te zeggen hebben en dit bevestigen is goed voor hun zelfvertrouwen.

Soulmate? Verliefdheid? Of toch The One?

Kortom, ware liefde heb je al van jongs af aan een idee van, maar je weet pas echt wat het inhoudt wanneer je al een tijdje een relatie met de ware hebt. Het is een heel persoonlijk concept dat voor iedereen iets anders betekent. Hoewel een groot percentage van de bevolking de ware al gevonden lijkt te hebben, is het geen garantie voor jou. Om liefde en passie in relaties te behouden of terug te vinden, is het daarom een goed idee om enigszins te blijven hangen in die honeymoon fase. Hiervoor kun je de vijf liefdestalen waar iedereen wel één van spreekt goed voor gebruiken. 

Zoals het oude gezegde gaat; op ieder potje past wel een dekseltje. Als je je afvraagt waar het potje is dat op jouw dekseltje past, is het altijd belangrijk om je eerst te vragen of je je dekseltje al hebt. Is dit niet zo, dan is het niet jouw dekseltje. Maar ben je hem alleen kwijt, dan kun je hem altijd terugvinden. Bijvoorbeeld met een heerlijke luxe overnachting in onze romantische B&B